неделя, 31 януари 2016 г.

Florence + The Machine и ерата How Big How Blue How Beautiful: Одисеята трябва да продължи

Макар все още да не се знае кога и дали със сигурност ще има Chapter 7 към The Odyssey – клипираната серия от песни, съдържащи се в третия диск на Florence + The Machine, от него има още редица такива, които заслужават многощратно слушане и подобаващо филмиране. Стандартното съдържание на How Big, How Blue, How Beautiful се състои от 11 песни, в делукс версията са добавени 5 бонус трака, сред които и демо записи, а в още издания са поместени други 3 допълнителни парчета. Всички те внасят нови щрихи към цялостната картина, рисувана от номинирания за „Грами” албум.

       

Various Storms & Saints е една от песните в него с най-голяма емоционална наситеност, която струи не само от музиката, но и от текста – въпреки обличането на думи в метафори, Флорънс Уелч звучи искрено, опитвайки се да се сбогува с това, което я кара да бъде в окото на бурята. Гласът ѝ е оголен нерв, по който протичат всички нюанси на преживяваното. На моменти звучи като ангел, на други – като грешник, който търси опрощение пред самия себе си. В апокалиптичната картина присъстват бури, които от цялостния контекст могат да се тълкуват като метафора на любовни взаимоотношения, и светци, или по-точно мъченици, в каквито се превръщат хората заради връзките помежду си.  Раздялата още веднъж е представена като религиозно и пречистващо преживяване в Which Witch. Песента продължава линията на предишния албум – Ceremonials, запомняйки се с драматизъм, мощни вокали и кинематографично усещане. Изправена пред съд, героинята очаква наказание за прегрешенията си. Измъчвана от отношенията с любимия, се предава, за да сложи край и запази сърцето си цяло, но е обречена да се връща към чувствата си, което е и нейната присъда.


Като звучене Caught напомня за ранния период на групата и първия албум Lungs. Тук героинята е в капан на своите слабости, предизвикани от друг, противно на волята си, която не е достатъчно силна, за да ги пребори. Песента прилича по смисъл за Delilah заради нетърпението и неспокойствието в очакване на любимия, както и бунта срещу подобно състояние, но в Caught усещаме Уелч опиянена от сладка горчивина и примирена с монотонното съществуване, от което не намира изход. В ускорения и нетърпелив ритъм на Make Up Your Mind личи промяна на настроението, настоявайки любимият да вземе решение преди да се наложи тя да направи това вместо него. Напрегнатост и раздвоение, милост и разстояние от едно падане на гилотината дели развръзката на взаимоотношенията, в които другият винаги се изплъзва дори когато палачът е замахнал.


As Far As I Could Get е марш към свободата, в чието търсене герои - нята преминава до другия край на света, но извървеният път се оказва недостатъчен за отърсване от чувството, че не си обичан повече. Флорънс вижда не успокоителната, а разрушителната сила на природата – искрите, от които гората би могла да пламне. Стихията намира утеха в Pure Feeling – чувството, когато излива емоциите си на сцена. Душевното разголване и сливане с непознатите предизвиква катарзис, чрез който страданието е превъзмогнато.


Вглеждане във вътрешната същност е осъществено с енергичната Third Eye - вик за емоционално и физическо пробуждане, насочен към някой друг, но може да се отнесе и към ситуацията на самата героиня, чийто свидетели ставахме досега. Обръщайки се към себе си в трето лице, тя опитва да се върне обратно към първоначалната линия на живота (вероятно тази преди катострофата в клипа към What Kind Of Man). Не като спирачка за пълноценното му изживяване, а като обеца на ухото е представена изпитваната болка. Подобен подход се наблюдава и в Hiding, където обръщението може да е както към приятел, така и към любимия, който прикрива част от себе си пред героинята. По този начин той я заключва в затвор от съмнения и тревожност, а тя отново е тласната към саморазрушение. Въпреки желанието да бъде освободена от трудностите, причинени от отсрещния и неговата гордост, героинята е готова да остане до него, колкото му е нужно.


Зов за спасение от човешките слабости представлява Mother, където се наслаждаваме на психиделично блус звучене, идващо сякаш от седемдесетте. В текста Флорънс заявява, че „принадлежи на земята” и е безчувствена към човешките страсти, тоест вече е уравновесена и иска да бъде такава оттук нататък. Песента е едновременно изповед и молитва за предпазване от желанията, които са накарали Уелч да се чувства изгубена. Вокалистката се обръща към майката природа, искайки да бъде превърната в част от нея – дърво, облак или птица, за да може така да се справи с нещата, които не я оставят намира в съществуването си като човек. Воля на емоциите е дадена за последно в настръхващия епичен финал, където те експлодират в множество инструменти и няколко пласта вокали.

Текстът на Conductor е един от най-забележителните от албума и слага достоен финал. Флорънс по деликатен, но ясен начин разказва за създаването на песни, връзката с групата и описва фазите, през които преминава любовта й, като музикални тонове, чието разгръщане и стабилност преминава в разпокъсаност и краткотрайност. Въпреки съмненията кой кого дирижира, героинята стига до примирената констатация, че самата тя владее оркестъра, свирещ в сърцето й, и хората, допускани там.


В How Big, How Blue, How Beautiful FATM се завръщат отчасти към бунтарското и освобождаващо инди звучене на Lungs, а за разлика от Ceremonials, където спасението е бягство във външно измерение, тук изходът се търси по посока вътрешна сила. В песните си Флорънс Уелч се разкъсва между плетенето и отрязването на една нишка, не знаейки кое действие би било по-болезнено, но в крайна сметка доказва, че белезите зарастват и овековечават преминатите уроци. Третият албум на групата представлява вероятно най-разнообразното и сурово емоционално пътуване, на което досега ни е отвеждала, заредено с богати на символика и внушения текстове в комбинация с отлично овладяно лирическо и вокално майсторство. Избягвайки зоната на комфорта, Florence + The Machine се насочват към тази, която им отива най-много и то без дори да се чувстват некомфортно.

0 коментара:

Публикуване на коментар