събота, 23 май 2015 г.

10 заглавия от Tribeca Film Festival, които да запомним


Селекцията на проведения в периода 21 април - 2 май фестивал Трайбека  включи 101 игрални и 60 късометражни филма от общо 38 страни. Следните ленти не спечелиха големите отличия, но събраха достатъчно добри отзиви, за да събудят интерес. Ако сте фенове на независимото кино, четете и добавяйте тези заглавия в списъка си за гледане!

Slow West
Филмът е дебют за шотландския режисьор Джон Маклийн в традицията  на американския уестърн. В него младия аристократ Джей Кавендиш (Коуди Смит Макфий) заминава от Шотландия за Колорадо в преследване на любовта. Неподготвен за предизвикателствата на тази част от света, пътят му се пресича с този на пътешественика Сайлъс Селек (Майкъл Фасбендер), който става и покровител на момчето. Лентата е описвана като провокираща размисъл смесица от красиви пейзажни кадри, черен хумор и насилие. За движението между полюсите на оптимистична решителност и суров фатализъм допринасят магнетичните изпълнения на двамата актьори (Arthur Ryel-Lindsey, TribecaFilm.com).




When I Live My Life Over Again
Джуд (Амбър Хърд) се стреми да намери своето място в музикалната индустрия като певица и текстописец. Обстоятелствата обаче я принуждават да заживее в Хемптънс при баща си Пол (Кристофър Уолкън) – музикант, който се опитва да направи своето завръщане след пика на кариерата си през 80-те. Определяна като „духовита и емоционална драмедия за личната цена на амбициите и взаимоотношенията, които помагат да проеодоляваме трудностите” (Indiewire.com), лентата включва и музикални изпълнения от Хард и Уолкън, които можете да чуете тук.





Backtrack

Ейдриан Броуди влиза в образа на Питър Бауърс – психотерапевт, преследван от призраците на своето минало...буквално! Кошмарите и странните му видения го карат да се върне в далечния си роден град, който е напуснал преди години. Там се заема с разрешаването на отдавнашна мистерия, оказваща се ключът заплахите, които той усеща. Свръхестественият трилър с напрегната и мрачна атмосфера, който предлага многопластова и тайнствена история (Cara Cusumano, TribecaFilm.com).


Maggie
В постапокалиптичната история над Средния запад е разпространен смъртоносен вирус, който превръща заболелите в зомбита. Запознати с клонящата към хорър/трилър на пръв поглед лента твърдят, че всъщност това е драма за баща, готов на всичко, за да спаси болната си дъщеря, превърнала се в опасност за обществото. USA Today смята, че филмът е изпълнен с повече хуманизъм и интелигентност, отколкото тази необичайна комбинация предполага, а най-голямото му качество са персонажите и множеството нюанси в актьорската игра. Участват 19-годишната, но вече ветеран в инди киното Абигейл Бреслин, и Арнолд Шварценегер, който излиза от комфортната зона на екшън герой и според изданието прави най-добрата си роля от години.




The Adderall Diaries
Екранизация по бестселър на Стивън Елиът, филмът проследява автор със същото име (Джеймс Франко), постигнал успех с мемоарите за трудното си детство. За да преодолее писателски блокаж, той се фокусира върху историята на мъж, обвинен в убийството на своята съпруга. Междувременно бащата на Стивън (Ед Харис), когото той представя в книгата си за мъртъв, се завръща, застрашавяйки репутацията и психиката насина си. Обърканото от наркотици съзнание на писателя смесва минало, реалност и фантазия в тази драма за отношенията между баща и синове, значението на признатата истина и начинът, по който решаваме да пишем собствената си история (Cara Cusumano, TribecaFilm.com). Други известни имена сред участниците са: Крисчън Слейтър, Амбър Хърд, Синтия Никсън.


Mojave
Напрегнатият трилър разказва за Томас (Гарет Хедлънд), влиятелен човек на изкуството, който се отправя към пустинята Мохаве в търсене на себе си. При неочаквани обстоятелства попада на Джак (Оскар Исаак), философски настроен и въоръжен скитник с ясни възгледи за живота. Когато Томас усеща заплаха в лицето на своя нов познат, успява да се измъкне, но бива последван от него в Лос Анджелис. Силен сценарий, където играта на котка и мишка е гарнирана с хумор и престъпления, а сблъсъкът между добрия и лошия забавлява по интелигентен начин (Genna Terranova, TribecaFilm.com).



Meadowland
Лентата представя по въздействащ начин болката на двама родители, които не могат да превъзмогнат изчезването на своя син. Резултат е успешен благодарение на нъпълно отдадените изпълнители в главните роли и утвърдения режисьор Рийд Морано, който има набито око за изобразяване на чувства като съкрушение, твърди Indiewire.com. Критиците представят драмата като скръбен и лиричен поглед към страданието и отчуждаването на майка и баща – Оливиа Уайлд и Люк Уилсън, които се отдалечават един от друг, за да попаднат в една обща пропаст.



Franny                                                          
Ричирд Гиър е Френи – ексцентричен милионер, който освен към морфина, е пристрастен и към благодеяния към околните. Няколко години след загубата на двама свои приятели в пътен инцидент, за който обвинява себе си, тяхната дъщеря Оливия (Дакота Фанинг) се връща в града. Заедно със своя съпруг лекар Люк ео Джеймс) очакват дете, а семейният приятел филантроп започва да обгрижва младото семейство повече, отколкото някои биха могли да приемат. Лентата изгражда емоционален лабиринт около главния персонаж, напомнящ Шекспиров герой, и изследва докъде се простират опитите и средствата на един самотен мъж да прогони демоните си. Критиката определя филма като забележителна драма, чийто живот е вдъхнат от невероятни изпълнения на разнообразни екип (Frédéric Boyer, TribecaFilm.com).


 Anesthesia



Мястото на действието е космополитния Ню Йорк, където населението е многобройно, а взаимоотношенията – оскъдни. След като бива обран пред прага на жилищния си блок, професорът по философия (Сам Уотърстън), се връща към събитията, които е преживял преди атаката. Историите и настроенията на участниците в тях се оказват преплетени и обединени от темата за различните начини, които хората използват, за да притъпят своята болка и постигнат състояние на безчувственост (откъдето и връзката на мед. anaesthesia със заглавието). Глен Клоуз,  Кристен Стюарт и Тим Блейк Нелсън са част от каста, който борави с богати и красноречиви диалози, за да постигне основната цел на филма – да ангажира зрителите в дълбокомислена дискусия (John De Fore, HollywoodReporter.com).


Far From Men
Адаптация на разказа от Албер Камю „Гостът”, историята се развива през 1954 г. по времето на Алжирската война и разказва за учител (Виго Мортенсен, говорещ на френски в ролята), който има за задача да ескортира обвинен в убийство местен алжирец (Реда Катеб, „Враг номер едно”) до града, където да бъде съден. Пътешествието през Атласките планини се превръща и в пътувъне на героите към самите тях, а неочакваното приятелство между двамата се поражда от общочовешките прилики, по-силни от военния конфликт, който би трябвало да ги разделя. Филмът отделя внимание на въпроса за дали понятия като вярност и морал могат да устоят при подобни условия (Examiner.com).

0 коментара:

Публикуване на коментар