четвъртък, 14 май 2015 г.

В огледалото на MET GALA 2015


Определяна  като най-голямото модно събитие, Met Gala събира дълъг списък от звездни гости в Музея на изкуствата „Метрополитън” в Ню Йорк по случай откриването на годишната изложба на Института по костюмите. Освен набиране на средства за самия музей, балът се превръща и в повод за честване на модата като изкуство. Тематиката на тазгодишното изложение на дрехи haute couture (от фр. – висша мода) е „Китай – отвъд огледалото” (China: Through the looking glass) и може да бъде видяно в Голямата ябълка до 18 август. Някои от гостите на откриването обикновено използват надслова като вдъхновение за визията си, понякога с риск зрелищните резултати да бъдат критикувани. Други не се влияят толкова от тематиката и залагат на по-класически модели. Независимо от самия избор, за тоалетите на Met Gala се говори много след нея. 
За най-впечатлилите ме модни решения от 4 май тази година - в следващите редове.


Бий Шафър е заложила на красива изработка от Alexander McQueen, напомняща за картина, на чийто фон в махагоненочервен цвят с разцъфнали цветове изпъкват жерави в полет. Бродирането на единия стига до края на самия шлейф, което се превръща във фин ефект при изкачването на стълбите.

Нежна и едновременно изкусителна е Роузи Хънтингтън-Уайтли в Atelier Versace. Разнообразието от изящни линии на тоалета обгръщат тялото в сатен и блестящи розовозлатни частици.

Черната рокля Atelier Versace придава на модела Каролин Трентини силует, който напомня за ветрило и създава усещане за размах, смелост и фаталност.

Слънчевата Кейт Хъдсън грее още повече в това златисто произведение Michael Kors. Небрежната прическа и аксесоарът за коса внасят шик без усилие.


Джанел Моне излъчва женственост и власт с оригинален черно-бял тоалет от H&M с пелерина за аристократично усещане. 
Хелън Мирън доказва своята непреходна изисканост в яркочервен модел Dolce & Gabbana. Балансът между класа и дързост е повече от успешен.

Изключителна елегантност придава на китайската актриса Джан Дзъи тази бяла рокля, дело на Carolina Herrera. Фините орнаменти, част от които преминават в клонки с цветчета, елементите в традицията на кимоното при яката и ръкавите, както и приказният шлейф не само правят произведението идеално за тазгодишната тематика, но и съставят формулата за висша класа, която макар и семпла в основата си, се среща рядко на събитието през 2015 г.

Червена класика Jason Wu,
за която няма как Рийз Уидърспуун да получи по-малко от отличен. 



Кандис Суанепул потвърждава, че малкото е повече – когато имаш прекрасно тяло, е нужна само рокля (в случая Michael Kors), която да го подчертае и позлати в нежен дантелен десен


Личи си, че Сара Джесика Паркър е действала едновременно със старание и размах в подготовката си, която включва колаборация с H&M, шапка Philip Treacy и обувки от собствената й колекция. Преди да залитнем към заключението, че актрисата се е престарала, трябва да се оцени, че в стайлинга й има смелост, драматизъм и театралност, които „Мет” бала предполага, но и чийто свидетел не става достатъчно често. 
Аплодисменти за императрицата на нощта!

Амал Клуни е образец за класическа елегантност. С тази рокля Maison Margiela, направена  от John Galliano специално за нея, половинката на Джордж Клуни внася нотка разнообразие в стила си. 



Любимият член от отбора на минироклите по време на Met Gala 2015, Дакота Джонсън е избрала Chanel Haute Couture за клубно излъчване с футуристичен привкус. Чантичката с формата на т. нар. Harajuku girl* е намигването към азиатската тематика. А говорейки за намигване, няма как да подминем и страхотната очна линия.

*квартал в Токио, смятан за център на младежката култура и мода

Роуз Бърн е направила доста интересно решение от Calvin Klein Collection. Дантелата с флорални мотиви на пръв поглед се оказва всъщност кожа с кръгли перфорации, украсена с мъниста. V-образното деколте и долна част са допълнителен плюс.
















Въпреки аргумента, че този модел Givenchy Haute Couture не оставя много за въображението, трудно е да отлепим очи от Бионсе, която изглежда зашеметяващо. Разноцветни камъни и кристали освен като бижута по тялото служат и за прикриване на по-необходимите места и акцент върху извивките оформят женствения силует, завършващ с изящна кройка в долната част. Като истинска дива Queen B излъчва победоносна увереност, защото знае, че за пореден път хвърля  света в краката си.

Истински фурор предизвика творението на китайския дизайнер Guo Pei, което придава на  Риана кралско излъчване (и изглежда дори нещо повече от Princess of China, каквато искаше да бъде в едноименната си песен с Coldplay). За да се движи по червения килим с масивното наметало, се налага помощта на няколко души, а огромният шлейф я следва, разстилайки се по стълбите към входа на „Метрополитън” за повече внушение. Изработката, включваща сложни бродерии и обшиване с кожа по краищата, е отнела две години, но за съжаление тоалетът остана недооценен от мнозина, сравнявайки визията с омлет и какви ли не още храни и герои като Голямото пиле от „Улица Сезам”. По-трудно ми е обаче да преглътна комбинацията с розовия корсет отдолу. Въпреки позволението да надникнем зад респектиращата аристократична фасада, старанието за постигане на ефект по-скоро се превръща в дефект на иначе оригиналната идея за женствеността, която не може да остане скрита. Оставяйки настрана този детайл и неизбежните асоциации, трябва да признаем, че външният вид на Риана е изключителен в допълнение с нежните грим, прическа и ефектното украшение за коса.





0 коментара:

Публикуване на коментар