четвъртък, 18 юни 2015 г.

"Вечната Аделайн": за нещата, неподвластни на времето


От начало се колебаех дали да отделя един следобед в киносалона точно за тази лента - внимание на мотива за времето и младостта не се отделя нито за първи, нито за последен път. В крайна сметка изкушението от загадъчното очарование и визуална красота в трейлъра надделя, а останалото изненадва повече от приятно.
На пръв поглед Аделайн Боуман е съвременна 29-годишна дама. От флашбеците и разказвачът обаче разбираме, че вследствие на събитията около автомобилна катастрофа на тази възраст тя остава вече повече от 80 г. Обяснението на аномалията, случила се с родената в началото на 20 в. жена, е дадено с научен тон от глас зад кадър, на който бихме повярвали дори и да не беше лишен от емоции. Кадрите от миналото показват някои ключови моменти от живота на Аделайн, но не задълбават в нейните чувства и мисли, когато осъзнава, че външният й вид не се променя с времето. Премълчаването на подобни детайли предизвиква въпроси, но вътрешният конфликт е оставен да проличи малко по-нататък.


Историята на Аделайн се развива на границата между реалност и фантастичност. Подобна комбинация би била вълнуваща, ако драмата не се състоше в това, че неочакваният дар, който мнозина може би искат, се оказва по-скоро проклятие. Аделайн е имала достатъчно време да види много места, да научи няколко езика и обогати културата си, но не и да живее истински. За да гарантира безопасност за себе си и своята дъщеря (която междувременно „изпреварва” майка си по физическа възраст), се принуждава да сменя периодично своето местожителство и не допуска сближаване с почти никого. Така подреденият и уравновесен живот започва да се усложнява след среща с очарователния филантроп Елис Джоунс. Но над шанса за близост с него тегне и предварително начертаният от съдбата изход, който става причина за борбата на Аделайн със самата себе си. Ситуацията се усложнява и от появата на лице от миналото, което неизбежно подлага на изпитание крехката фасада на вечномладата жена.


Сред безспорните качества на лентата, които правят впечатление, е мистериозната красота на атмосферата и актьорският избор. Ретро чарът на изминалите епохи отлично отива на Блейк Лайвли, чиято Аделайн е вечна не само заради младостта си, но и защото притежава качества, които (надявам се) никога няма да се смeтнат за остарели. Тя пленява с елегантност, интелект, грация и обноски, които също като магнетичното й излъчване изглеждат неподвластни на времето. Трудно можех да отлепя очи от нея освен когато на екрана не е Микиел Хюсман, чието излъчване съчетава едновременно нежност и мъжественост. Ярко присъствие със своята емоционална игра отбелязва и Харисън Форд, чийто герой се оказва в плен на сладко-горчивото минало. Режисурата на моменти носи усещане за класическите холивудски филми, а интелигентният и остроумен сценарий, романтичното очарование на локациите и костюмографията съставят цялостното чувство за изисканост и компенсират някои по-слаби елементи като тези на  предвидимост.


„Вечната Аделайн” прилича на модерна приказка, която носи не само естетическа наслада, но и известна доза поука. В съвремие, което робува на младостта и красотата, сюжетът предлага един по-различен поглед върху тези ценности и струва ли си в тяхно име да бъдат жертвани други, които всъщност ни правят по-щастливи. А дори лентата да не предизвика подобни заключения у зрителите, то със сигурност успява преди разгара на блокбъстърския сезон да внесе изящество и романтика, които е добре нежните души да почерпят преди появата на още такива заглавия.




0 коментара:

Публикуване на коментар