сряда, 2 август 2017 г.

HAIM: три сестри между три музикални десетилетия


Дълги тъмни коси на среден път, кожени якета и китари в ръка – в този външен вид с дъх от 70-те се появяват на музикалната сцена HAIM. И през 2017 г. стилът на трите сестри не се е променил и доказва, че щом нещо е достатъчно добро не само като визия, но и звучене, няма нужда от робуване на музикални и модни тенденции.


Първата поява на триото пред голяма публика е след няколкогодишен период на композиране и малки участия. С минимални преструвки в имиджа си Даниел, Есте и Алана се представят на света през 2012 г. с първото си видео към сингъла ‘Don’t Save Me’. Нямат нужда от спасяване (което си личи и от отмъкнатата топка под носа на чернокож баскетболист), а само от договор – все пак и бели момичета като тях могат да скачат до музикалните върхове, а това пръв надушва Джей Зи. Сестрите минават под мениджърския му лейбъл Roc Nation по-рано същата година, след което започва работата по първия албум на триото.

Дори да не са ти попадали някои от песните в него, по-сигурно е, че познаваш HAIM от парчето на Калвин Харис ‘Pray To God’ отпреди две години. Под визуално полирания клип и електронните бийтове все пак проличава почерка на сестрите с натрапчиви китарни рифове и насечени вокали. Преди този хит на лято 2015 г. обаче бандата е спечелила своя публика, която вече знаят кои са HAIM и откъде идват.



Момичетата са родени и отраснали в долината Сан Фернандо, Лос Анджелис. Започват да свирят на около четиригодишна възраст, за което има принос музикалното им семейство. Като деца са част от групата Rockinhaim, с която изпълняват кавъри, а фронтмени са техните родители. През 2007 г. младите дами формират HAIM, за чието име е използвана фамилията им (произнасяна хá-йъм). В превод от иврит тя означава „живот“ и се оказва, че всъщност добре описва музиката, която правят сестрите от еврейски произход.


Есте (родена през 1986 г.), Даниел (1989) и Алана (1991) израстват с класически рок, кънтри и американски фолк, но все пак решават да включат и поп и R’n’B елементи в песните си. Стилът им, описван като „ню фолк, срещнал ритъм енд блус от 90-те“ се преобладава в дебютния албум ‘Days Are Gone’. Техният заразителен софт и инди рок е подходящ както за припяване в колата или на парти, така и за усамотено съпреживяване. Песните им носят лекота, но без това да ги прави лековати или забравими.


Напрегнатост и енергичен ритъм бележат почерка им, повлиян и от синтпопа, характерен за 80-те. HAIM са сред музикантите, които го връщат сред нас, особено в парчета като ‘Falling’, ‘Forever’, ‘The Wire’ и ‘If I Could Change Your Mind’. Последната, освен с мелодия и елегантен текст, грабва и с приятните ретро решения в клипа към нея. Там виждаме сестрите под червени неонови светлини и на подиум пред светещ надпис ‘Haim’, докато танцуват в непретенциозна хореография, напомняща за изпълнителите на ‘Motown’.


Режисурата не позволява да видим повече от момичетата с инструментите си в ръка, но и тук се прокрадва bassface-ът на Есте. Най-голямата сестра си спечелва това наименование заради израженията, които прави, докато свири на бас китара в триото. Алана, която е родена последна от трите, допринася с клавиши и китара, а на Даниел се падат водещите вокали. И трите талантливи дами могат да свирят не само на китара, но и барабани, като ударните са част от образованието на Есте – тя изучава Етномузикология и специализира бразилска и българска (!) музика. Така членовете на триото се допълват и образуват добре смазана машина, за която те казват, че не работи при липсата на някоя от частите й.


Следват признания като избора им от критици и колеги от индустрята за „Звука на 2013“ при допитване на BBC, номинация за награда ‘Brit’ за Най-добра международна група и обявяването им за такава от британското списание ‘NME’. През 2015 г. получават и номинация „Грами“ в категорията за Най-добър нов артист. Момичетата натискат пауза на реализирането на общи песни за няколко години, но се завръщат с нов албум през 2017 г. За премиерна дата на ‘Something To Tell You’ избират 07.07.2017 г., с което отбелязват 10 години от първото излизане на сцена в сегашния си състав.


 Първи сингъл и откриващата песен от диска е ‘Want You Back’, чието меко начало напомня за разбуждане сутрин или качване в колата за дълъг път. За място на видеоклипа HAIM избират булевард Вентура в Ел Ей, където са снимани едни от любимите им клипове като ‘Free Fallin’ на Том Пети. Когато първоначалната идея на трите да се возят и правят каскади отпада заради счупен автомобил в снимачния ден, сестрите решават просто да вървят. Така се ражда и изчистеното видео, заснето на разсъмване в един кадър. Проследяването на тяхната разходка помага за фокусирането върху самата песен, а тактуването в подходящите моменти и импровизираният танц изразяват искрената радост от музиката.



Така клипът към ‘I Want You Back’ затвърждава музикантския имидж на HAIM, който не оставя място за изкуствен звезден блясък и се противопоставя на стереотипа за момичешките банди, запомняни заради сексапила на умишлено изкусителните членки. Красотата в изпълнетията на Даниел, Есте и Алана е сурова и подправена единствено с рок енд рол и вярност към собствения вкус. При споменаването им те дори не виждат необходимостта от допълнението „момичешка“ към банда - защото повечето такива не свирят на инструменти като сестрите, а и живеем във време, когато участието на жени в група не е нещо ново, за да има нужда от прилагателно.


Нататък списъкът от диска продължава с вероятно най-запомнящия се китарен риф от албума – този на ‘Nothing’s Wrong’. Сестрите споделят пред ‘Pitchfork’, че песента бележи началото на трилогия, последвана от ‘Something To Tell You’ и ‘Found It In Silence’. Темата в тях е за промените в отношенията с любимия човек, които са налице след като двамата са прекарали време далеч един от друг. Този мотив преобладава в албума, отразявайки чувствата на сестрите след завръщане от турне. Затова и в едноименното парче от албума ‘Something To Tell You’ е настанена носталгия не само в осемдесетарското звучене, но и в разказаната история. Триумфално затваряне на страницата поставя ‘Found It In Silence’, която не оплаква, а празнува краят на една връзка.


Шансът за нова любов чуваме в слънчевата ‘Little Of Your Love’, която отдава почит на още по-далечно десетилетие: 50-те. Триото споделя, че мелодията е вдъхновена от жизнерадостното ретро звучене и решават да експериментират с това как би съществувало то с модерни щрихи в настоящето. За разлика от оптимизма в нея, сладка горчивост ни поднася ‘You Never Knew’, която представлява поглед назад към отношения, чийто край трябва да бъде сложен. Барабаните са в главната роля от ‘Kept Me Crying’ и сякаш маркират присъдата за героинята – въпреки сълзите тя е готова да приеме причинителят им в случай, че се върне.


Попът преобладава в парчета като ‘Ready For You’, от чиято китара полъхва усещане за Джордж Майкъл и неговото ‘Fate’. С по-съвременно и R’n’B звучене е ‘Walking Away’, приглушена и минималистична, където сестрите разчитат главно на гласовете си като инструменти. Рязък музикален завой прави ‘Right Now’, чието откровение започва почти религиозно. Органът е изместен от разгневена китара, за да изрази чувствата след неизпълнените обещания. Нежната ‘Night So Long’ е приятна изненада, в която се радваме на извисените вокали от Даниел – обичайно напомнящи за Шиниъд ОКонър, тук те се доближават по величественост до Селин Дион.


‘Something To Tell You’ продължава линията на мотивите от предишния албум на HAIM – от скъсването с миналото през желанието за връщането му до финалното сбогуване с него. Сред новите 11 песни може и да има по-малко на брой такива с енергичен и хитов заряд, но това не значи, че трите сестри не са в по-добра и богата музикална форма – точно обратното. Със 70-те и 80-те в музиката и 90-те във външния им вид продължаваме да чувстваме HAIM по-близки до 2017 г. от повечето звездни диви на нашето време. 

0 коментара:

Публикуване на коментар