петък, 7 август 2015 г.

5 + 2 начина лятото ти да не се изплъзне между пръстите

Остави това на единствено на плажния пясък, като последваш следните съвети


Мисълта за лятото помага на мнозина да преживеят останалата част от годината. Само че веднъж дошла, желаната ваканция/отпуска вече не е толкова привлекателна и поради една или друга причина не сме в състояние да извлечем максимума от нея. Докато преди сме си представяли как през топлия сезон предприемаме това или онова, реално с настъпването му се спускаме по инерцията на мързела, успокоявайки се, че ни остава още време. Ако казаното  дотук не ви е чуждо и дори сте сред щастливците, разполагащи с 2-3 месеца ваканция, то следващите редове са за вас.


Преди да ви доскучае или омръзне от ядене и излежаване, безкрайно цъкане в социалните мрежи или гледане оттук-оттам на тв канали, припомнете си следните алтернативи:
1.     Прави това, което не си можел през останалото време на годината
     Колко пъти ти се е случвало да стоиш в лекции или на работа, мислейки си как в едно по-справедливо измерение вместо това щеше да изслушаш дискографията на U2 или да направиш маратон с филмите на Уди Алън...Ами онези книги, които събираха прах на лавицата ти, докато по време на сесията с предимство бяха учебниците? Ето какво: 1) сети се за всички онези неща, които си можел да правиш, докато си бил зает с друго; 2) запиши си ги, за да се връщаш към тях при изчерпване на идеите, и допълвай списъка през останалото време, когато си зает; 3) просто ги направи.
2.    Прекарай качествено време с близките си
     Собствените ни заети графици, както и тези на родители и приятели, заплашват да   ни отдалечат. Ако обаче наистина държим на близките, можем да напаснем ангажиментите така, че да си обръщаме повече внимание, имайки предвид отпускарския сезон. Качественото време с хората не е съвсем в гледането на тв сериали и похапването. Отделете време за по-дълги разговори и още дейности, които ще ви сплотят  и накарат да осъзнаете повече неща за отсрещния. Създайте си спомени, които да помните дълго, за да ви мотивират да продължавате в същия дух.


3.      Организирай срещи със...себе си

Е, през лятото невинаги ни се отдава възможност да идем на някоя място или събитие с любимите си хора, но това не трябва да е причина за лишаване от него. Ходи ти се на кино, но няма с кого – опитай от спокойствието да не чакаш, докато другарчето закъснява, или да изядеш цял пакет пуканки само за теб. Имаш нужда от десертите в любимото си кафене – прибави още списание или книга, за да се насладиш на следобеда изцяло по твой вкус. Понякога човек е най-добрата компания за самия себе си, защото знае точно какво ще му достави удоволствие, и то без да прави компромиси заради чуждите предпочитания. Може и да ти се стори скучно, но ако опиташ, ще усетиш, че прекарването на време с теб самия  те кара да се чувстваш по-уравновесен и осъзнат.

4.     Направи нещо за първи път 

 Тъпченето на едно и също място в ежедневието омръзва, затова избери начин да се разнообразиш, опитвайки нещо за първи път – да вкусиш тайландска кухня или сготвиш вкъщи различно ястие, да пътуваш някъде, където не си бил досега, да тръгнеш на танци или спорт, или да се научиш да свириш на музикален инструмент. Не е нужно да харчиш много за целта – разгледай предложенията в сайтовете за ваучери с отстъпки. Можеш и да започнеш с овладяването на някой чужд език и то самостоятелно – интернет ти предлага много възможностти за самообучение, една от които са клиповете в YouTube. Ако те демотивира фактът, че нямаш възможност реално да практикуваш, например, френския...дори Париж да не е в близките ти планове, поне ще започнеш да си тананикаш правилно песните на Indila.


5. Преоткрий града си

Мисълта да останеш у дома до края на ваканционните ти дни не те ентусиазира, защото смяташ, че го познаваш и няма с какво да те изненада? Може би грешиш. Все трябва да има някои място, което не си посетил – ресторант, парк, музей... Потърси в интернет повече информация, харесай си нещо и се възползвай. Ако не, погледни го тогава от друга светлина – все едно си турист, който за първи път идва там. Огледай се наоколо и започни да забелязваш с нови очи детайлите, които му придават чар. Така разходките по улиците ще ти донесат повече удоволствие.



Други две техники, които ще ти помогнат при извършването на горните, за са победиш отлагането са:
     Планирай:  По този начин ще се организираш и задействаш по-лесно, вземайки по-разумно решение кога, какво и колко често да правиш. За предпочитане е планът да бъде писмен, за да отчиташ как се движиш по него и какво трябва да промениш или добавиш.
   Предизвикай себе си: Така ще се съсредоточиш и стимулираш да постигнеш реални резултати, както и да продължаваш с нови – прочитането на четири книги до края на месеца, например, или научаването да свириш любима песен на китара.

Естествено е след натоварена година човек просто да има нужда от сън и нищоправене, но преди те да заемат по-голямата част от деня ти, е време е да действаш! Едва ли ще ти бъде приятно в последните дни на лятото да проумееш, че не си го изживял пълноценно, правейки нещата, които можеш. Ако не сега, кога?


0 коментара:

Публикуване на коментар