неделя, 23 август 2015 г.

Избор


Поредният ден идваше към края си. Този път малко по-различен, защото Тя гледаше сивосиния здрач от прозореца на стаята вкъщи, а не от този на до болка омръзналата й училищна сграда. Не намери сили да остане в нея за последните два часа. Беше безкрайно уморена от шумния смях, надвикванията и детинското поведение на иначе пълнолетните си съученици. Можеше да избегне часовете, в които не виждаше смисъл - още една ненужна формалност, родена от институцията. Истината беше, че нямаше как да избяга от себе си и собствените си мисли. Всъщност напоследък Тя трудно виждаше смисъл не само в училището, а изобщо. Че й предстоят най-хубавите моменти в живота на един човек, тя знаеше и без да й го повтарят. Въпреки това не можеше да се почувства щастлива. Усещаше, че нещо не е наред, защото не изпитваше нужния ентусиазъм. Вместо него я беше обхванала апатия и се чудеше на повечето момичета на нейната възраст, чиито животи бяха намерили повърхностен смисъл в избирането на визия за абитуриентския бал. Прекараните в гимназията години не бяха леки, но все пак й се струваше, че би ги предпочела отново пред навлизането в истинския живот. А в началото му Тя виждаше само разочарование и липса на смисъл.
Тази проклета дума – смисъл! Защо изведнъж спря да го вижда? Може би просто досега не се беше замисляла, а на етапа, когато трябваше да потърси, не го откриваше. Какъв беше смисълът на целия положен труд, отнел толкова време, когато нямаше нужните средства да започне това, което иска? На този етап желанието й беше неосъществимо, а не можеше и не искаше да се занимава с друго, което не й беше на сърце. А Тя правеше всичко с него. Сега и то мълчеше или по-скоро гласът му беше заглушен от този на разума, който се въртеше около все същото. Едно поне й беше ясно – от много размисли боли. Но нали беше умна и трудно успяваше да ги спре. Да, имаше високо мнение за себе си и също толкова високи очаквания за бъдещето си. Все пак, когато даваш много, се надяваш на не по-малко в замяна. А в сравнение с другите й се струваше, че заслужава повече. Докато нейните приятели се натискаха върху чиновете в междучасията, Тя седеше над своя и преговаряше уроци. А не беше изобщо грозна, даже можеше да се нарече красива, стига да се вгледаш, но май никой не го направи и така понятието любовта от гимназиятаостана непознато. Повечето й познати нямаха нейния потенциал, затова пък компенсираха с малко късмет и пари, и вероятно щяха да влязат в някой по-престижен университет в страната, Европа, а защо не и в Америка. Америка...Преди и тя си мечтаеше да замине там. Битът и ежедневните дейности обаче откраднаха малкото време за мечти и Тя постепенно ги забрави. Колкото по-рано се разделиш с тях, толкова по-малко ще боли, помисли си. Пред себе си сега Тя не виждаше кой знае какви перспективи. Сети се за едно стихотворение на Далчев, на което й предстоеше да прави анализ и вече беше прочела. Прииска й се и Тя да залепи бележка за заминаването си, та поне другите да я мислят за успяла. Почувства, че трябва да спре да мисли, а това можеше да се случи само ако заспи.
     Зави се в леглото си, но и там вихърът в ума не й даваше мир. Отново въпроси, на които не само Тя, а никой нямаше точен отговор. Защо животът трябваше да е толкова сложен, кой го правеше такъв, кому беше нужно това? Пред замъгления й от сълзи поглед се мярна една муха. Носеше се ниско над отдавна нечистения под, но все пак летеше. Ето – помисли си момичето, – сигурно е по-щастлива от мен – просто защото не осъзнава колко е малка и незначителна, а дори не й трябва да е по-различна.” Не че Тя си беше избрала да бъде различна, просто някакси отвътре й се искаше. Силно желаеше през живота си да направи нещо значимо. Мисълта един ден да си отиде от света без да му е оставила нищо от себе си, някаква следа, която да напомня за нея, я караше да губи желание да продължи.  Не искаше животът й да мине просто така като на всички други, родили се и умрели неизвестни. От друга страна нямаше достатъчно вяра в себе си, че може да постигне подобно нещо. Пък и да го направи, то щеше да се материализира и като всяко друго да намери своя край. Както се пее в една от любимите й песни – всички ние сме прах, разпилян от вятъра. Ако не знаеше английски, нямаше да може да си преведе текста и да осъзнае посланието му – ето още едно доказателство, че знанието обременява. Понякога просто й се искаше да живее на някой необитаем остров, да не знае нищо, далеч от всичко и от всички, без нужда от високи цели и разочарования. Вслушана в равномерното си дишане и пречистена от сълзите, тя неусетно се унесе.
     В съзнанието й изникна плаж – докъдето се простираше погледът й виждаше само него. Седеше на пясъка заедно с дъщеря си и сплиташе косата й, грееща в цвета на слънцето. През това време заедно с шума на вълните до тях достигаше смехът на сина й и баща му, които им махаха от водата. Тя се наслаждаваше на момента и не мислеше за нищо друго. Безлюдният остров, който беше избрала за дом на своето семейство, й даваше спокойствие и безгрижие, каквито не би могла да открие в цивилизацията. Там щяха да живеят четиримата, необезпокоявани от почти никого до края на дните си. Умът й не се тормозеше с това какво да постигне, за да бъде запомнена след като си отиде от света. Всеки път, когато чуваше да я наричат мамо, се усещаше значима. Все пак не се беше отказала от писането – измисляше всякакви истории, които четеше на децата и съпруга си, и почти беше довършила новата си книга. Тя вече приключваше с плитката на своето момиче, когато се сети, че не му беше чела последните няколко глави, сътворени вчера, и се запъти към къщата. Влезе в спалнята и провери в шкафчето, където държеше тетрадката с творбите си. Нямаше я там и започна да търси из стаята, но без успех. Вече се беше отчаяла, когато чу стъпките на мъжа си, приближаващ по стълбите. Да си виждал тетрадката ми?”попита го Тя. Коя си ти?” – отвърна й леденостудения глас зад нея. Обърна се, мислейки, че това е някаква шега и се засмя, но каменното изражение на съпруга й не се промени. След секунди дотичаха и децата им, вече пораснали, гледащи я недоумяващо и заплашително. Тя се опита да им обясни коя е, ръцете й потърсиха останалите листи с нейни произведения, но и те бяха изчезнали. Посочи към стената, на която бяха окачени семейните снимки, но на тях вече липсваше нейния образ. Сякаш никога не беше съществувала. В следващия момент чу виковете на своето семейство Махай се!, но не можеше да помръдне, а само усети как подът под краката й се пропука и нещо я засмука надолу. Любимите хора изчезнаха от погледа й, а тя пропадаше все по- надълбоко като че ли в някаква бездънна и непрогледна яма.
    Изведнъж картината в съзнанието й се промени – очите й се заслепиха от бляскавите светкавици, идващи от обективите, вперени в нея. Беше облечена в изящна рокля в тон с червения килим, по който стъпваше леко, но уверено. Усмихваше се широко с онова чувство на удовлетворение, което я караше да блести отвътре. След последното помахване към насъбралите се хора Тя се заизкачва по стълбите към залата, където трябваше да бъде тази вечер. Остана учудена от тишината в сградата и празното помещение. Помисли, че се е объркала и започна да проверява останалите етажи, но напразно – там нямаше друг освен нея. Насочи се към мястото, откъдето беше влязла, и реши да се пооправи пред огледалото в коридора. Когато спря там, замръзна при вида на отражението. В него стоеше жена с набръчкана и съсухрена кожа, с оредяла, посивяла, на места снежнобяла коса, а роклята й беше избеляла и износена. Възможно ли беше това да е Тя? Нали преди минути стоеше отвън заедно с колегите си от филма, а партньорът в главната роля й беше прошепнал, че тази вечер е по-красива отвсякога. Затича се към входа. Оттам пред фотографите, в гръб към нея видя ръката на любимия си, увита около кръста на друга жена, носеща същата рокля. Когато непознатата се обърна, устните й се извиха в насмешлива усмивка – тя беще по-красива, по-успяла, по-талантлива. Преди да стигне до нея, усети как два чифта силни ръце я сграбчиха от двете й страни, за да я отведат оттам. А Тя нямаше ниго глас, за да възрази, нито сили, за да се възпротиви...
    Следващото нещо, което чу, беше звъненето на телефона. Рязко отвори очи и го грабна. Беше станало почти обяд, което значеше, че трябва да тръгва за училище. Не можеше да повярва, че е спала толкова, стомахът й се сви при мисълта, че днес имаше контролно, а не беше подготвена достатъчно. Знаеше, че може да се справи и без да е учила много, но не се чувстваше отпочинала. Беше й омръзнало да се напряга и старае, още повече, когато опитите й да бъде силна само я изтощаваха и правеха по-слаба. Затова продължи да лежи притихнала и усети идващите към очите си сълзи. Цялото й съществуване й се стори един кошмар, след като не откриваше спасение дори в сънищата си. Въпреки това, поне в началото им успяваше да усети желаното чувство на щастие, което засега не можеше да избера как да постигне. Отказа да мисли за бъдещето и направи своя избор за настоящето – кошмарите, чрез които поне за малко се докосваше до рая. И отново затвори очи. 


0 коментара:

Публикуване на коментар