неделя, 4 октомври 2015 г.

Азбука на кремовете


Съвременната козметична индустрия предлага какви ли не иновации. През последните няколко години станахме свидетели как BB, CC и DD кремовете заеха трайни позиции в каталозите на световните марки. С разнообразните действия и текстури на тези продукти обаче настъпва и известно объркване сред дамите относно същността и разликите между отделните видове. Следващите редове ще хвърлят малко светлина за тези, които като мен доскоро не бяха съвсем запознати какво се крие зад азбуката на въпросните кремове за лице и тяхното предназначение.

В.B. крем
Първите подобни кремове водят началото си от 60-те години на XX в. в Германия, където били създавани и предписвани на пациенти след операция с цел възстановяване и защита на кожата. През 80-те продуктът става популярен в Азия и най-вече Южна Корея. Абревиатурата се използва за Blemish Balm или също Beauty Balm, което в буквален превод означава съответно балсам против несъвършенства (акне и други кожни проблеми) или балсам за красота. Основната му цел е да лекува и предпазва кожата, като в същото време служи за основа на грима, затова е подходящ за чувствителна кожа. В зависимост от състава и производството BB кремът има и други действия – хидратира, озарява, осигуравя покритие, слънчева защита или такава против бръчки.
Препоръчва се BB кремовете да бъдат използвани като основа в комбинация с пудра или фон дьо тен, особено в периоди на кожни раздразнения или нападения от пъпки, за да сме по-спокойни, че продуктът, който нанасяме върху лицето си, няма да влоши състоянието ни.

C.C. крем
За разлика от BB кремовете, идеята при CC-тата е да променят цвета на кожата, изравнявайки го, като по този начин правят зачервяванията, тъмните петна и други разлики в тена на лицето по-малко забележими. Съкращението този път идва от colour correcting/ complexion correcting - коригиращ цвета/тена. Допълнителните функции като хидратиране и различни видове защита в повечето случаи съвпадат с тези при BB кремовете, което замъглява границата между същността на единия и другия вид. Все пак CC кремове- те основно се различават от BB по това, че са по-покривни и с по-плътна текстура, затова и притежават предимство от разнообразна цветова гама.

D.D. крем
Тази (все още) последна иновативна форма бележи обединяването на ползите от предните два крема, оттам и наименованието Dynamic Do-All. Едва ли ще е грешно да се каже, че DD кремът представлява BB и CC взети заедно, защото той не само защитава и лекува кожата, а предоставя както основа, така и покритие, едновременно поправяйки несъвършенствата и разликите в тена.



Докато специалистите посочват определени разлики в субстанцията, финишът и други тънки граници между „азбучните кремове”, един средностатистически потребител това едва ли е толкова лесно. Според повечето бюти източници особеностите на даден BB, CC или DD крем в крайна сметка зависи от производителя. Продуктите варират в зависимост от предпочитанията на съответната козметична марка относно тяхната направа, което затруднява ясното разграничаване на действията им. Затова вместо да се чудим кой продукт е по-добрият за нас, решението е да тестваме директно върху кожата (не забравяйте, че най-подходящ е този, който се доближава максимално до естествения ни цвят, и е добре да погледнем нанесеното с тестер място на слънчева светлина). По-лесен начин да открием разликите между един BB и CC крем, например, би било да опитаме двете предложения от една и съща марка. 

2 коментара:

  1. Днес намерих блога ти и нещата, за които пишеш ми допаднаха доста, затова реших да се включа с коментар :) Скоро гледах специален репортаж по темата за BB и CC кремовете. Оказва се, че BB кремовете имат повече хидратираща функция, докато СС са с антиейджинг насоченост, едновремнно с цветовата корекция, която дават на лицето. А повярвай ми с DD дори не бях и чувала :))) Ти какъв използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, благодаря ти за вниманието! :) Честно казано, сред изброените имам впечатление само от BB кремовете. Харесва ми действието им, но предпочитам продукт с малко по-голямо цветово покритие и матиращо действие, затова от известно време ползвам фон дьо тена Stay Matte на Rimmel, от който съм много доволна. Поздрави и до нови срещи в Wondermess! :)))

      Изтриване