сряда, 29 юни 2022 г.

Филмов дневник: пролет 2022

 

(Не)виновното удоволствие: „Изгубеният град“

Идеалното лятно приключение (но и няма грешен избор на сезон, когато и да го гледаш), което си личи, че не се взима насериозно и в това е очарованието му. За да е по-свежо, между хумора остава място за осмиване на стереотипи, социални мрежи и съвременен маркетинг, както и за нещо по-сериозно като загуба и оставяне на миналото да бъде минало. Още четири причини за гледане – Сандра Бълок, Чанинг Тейтъм, Брад Пит, а сред тях най-голямата може би е Даниел Радклиф, когото виждаме в нетипичната роля на злодей. Явно са отминали дните, в които отказвах да плащам, за да гледам комедии на кино.

 

Българската следа: „Сърцето на машината“

Признавам, че не успях да гледам други родни заглавия, които също исках („Ботев“, „Жълтият олеандър“ и т.н.), но се съмнявам, че поне визуално някое е по-добро от филма на Мартин Макариев. Много човещина и даже непредвидимост, събрана в една простичка история - достойна за сезон на наградите, ако не се намирахме в Източна Европа.

 

Изненадата: „Всички стари ножове“

Не очаквах много от шпионския трилър, но подробното изследване на случилото се между двама агенти, които се срещат след години, държи в напрежение и кара да се луташ между заподозрените. Бонус точки за обратите и сините очи на Крис Пайн, чието изпълнение всъщност е достатъчно добро, за да не те разсейва твърде с тях.

 

Абсолютният фаворит: „Топ Гън: Маверик“

Всичко си е на мястото - от очилата на Том Круз до драматичното парче на Лейди Гага за финал, което е по-добро от Take My Breath Awayили поне никой не ме е убедил в обратното. Всъщност всичко ми харесва повече в сравнение с първия Топ Гън, чиито събития обаче усилват емоционалното въздействие в този. Първата ми реакция беше, че новият е толкова очарователно старомоден” - героите, риска за тях, атмосферата и диалозите го правят едно от заглавията, след които си казваш днес вече не правят такива филми”.

 

По-добре пропусни: „Дълбока вода“

Не че между Бен Афлек и Ана де Армас няма химия, но просто нещо не е наред в сценария – като проточено време преди завръзката и недостатъчно гмурване в психиката на главния герой. Не ми беше достатъчно дълбоко или удовлетворяващо след финала, затова се оттеглете към книгата на Патриша Хайсмит, както и аз смятам да направя.

 

Сериалите

Няма нужда да казвам за Stranger Things, сезон 4 – профилът тук говори достатъчно. Но докато чакам да излезе 3 сезон на Мандалорианеца, Юън Макгрегър в Оби Уан Кеноби просълзява заедно с малката принцеса Леа и ОНАЗИ сцена с Дарт Вейдър - дори само заради нея си струва гледането на целия минисериал, който можем да открием в Disney+.


0 коментара:

Публикуване на коментар