петък, 31 юли 2015 г.

"Следвай ме" оттук до края на света

Пътуващите влюбени Наталия и Мурад, на чието място искат да са милиони



Малко вероятно е да прекарвате време в социалните мрежи и да не сте попадали на онези кадри, заснети от мъж, хванат за ръка от своята дама, която го води след себе си към някое красиво място. Проектът Follow Me е дело на двама влюбени – руския фотограф Мурад Осман, който преди четири години започва да снима приятелката си Наталия Захарова, докато двамата посещават различни точки от планетата. Независимо дали обективът му обхваща световноизвестни забележителности или закътани места, снимките винаги впечатляват. Въпреки че на кадрите Наталия е винаги в гръб, носените от нея дрехи допринасят за магията, като често пъти са такива, свързани с местната култура.


Някъде из Австрия

Алхамбра, Гранада

Париж

Истанбул

Берлин

Лос Анджелис

Водападите Игуасу, Аржентина

Връх Виктория, Хонк Конг

Стадион "Маракана", Рио де Жанейро

Снимката от Барселона,
 положила началото на проекта 
Идеята за фотографската серия се ражда спонтанно. През 2011 г. двойката била на почивка в Барселона, където Наталия искала да види възможно повече места, а по думите й вниманието на Мурад било изцяло заето от това да прави снимки. Веднъж в желанието си да му покаже старата част от града, го грабнала за ръка и задърпала след себе си. „Както разбирате, и това не му попречи да снима. Ето така се роди първият кадър. След това животът ни се промени.”



Прелестната фотосесия в Индия може
                     да разгледате тук


Благодарение на своята креативност и силата на Интернет идеята на Мурад и Наталия се превръща в сензация. Внимание им отделят медии като Daily Mail и The Sun, както и телевизии не само в Русия, но и Германия, Англия и др. Редица списания пожелават снимките да станат част от страниците им, а тазгодишната колаборация с Harper’s Bazaar Bride отвежда двамата в най-екзотичните кътчета на Индия, където заснемат фотосесия с традиционни сватбени и ежедневни облекла за тамошното издание. Двойката си партнира с различни марки, последната от които е Bochic, занимаваща се с дизайн на бижута, за която снимат в Азербайджан, Йордания и Шри Ланка. През 2014 Мурад и Наталия посещават повторно Хонк Конг, този път ангажирани от борда по туризъм на града за кампания, целяща привличане на руски туристи. В началото на 2015 г. двамата издават книгата „Следвай ме: околосветска обиколка през очите на двама обикновени пътешественици”. Тя съдържа над 100 снимки от техния проект през последните години с лични кратки истории за всяко от местата и може да бъде купена от Amazon.com за  $16.15 (или около 29 лв.). Наскоро двамата участват в музикален клип на турски изпълнителки, като идеята отново обединява пътуването и чувствата (за да го видите, кликнете ето тук).

Към момента профилът на Мурад в Инстаграм, където той публикува снимките от серията, има над 3 млн. последователи, много от които се вдъхновяват да правят подобни кадри, държейки се за ръце. Наталия обаче казва, че проектът им не е комерсиален. „Това е просто хоби, изобщо не се смятаме за известни.” И двамата са родени през 1985 г., тя – в Потсдам, Германия, той – във вече бившата съветска република Дагестан, а понастоящем те- хен дом е Москва. Захарова е журналист, сега и модел, докато Осман е изпълнителен продуцент в базираната в руската столица продуцентска компания Hype Productions, която се занимава с телевизия, филми, музикални видеоклипове и реклами. На пръв поглед животът на двамата е пътешествия и любов, но Мурад казва: „Може и да изглежда, че имам доста свободно време, но снимаме много по работа извън Москва –  когато съм в чужбина, обикновено съм изцяло зает. Но когато приключим със снимките, моля приятелката си да дойде за два-три дни, за да продължим с проекта.” Пред CNN Осман споделя, че трудно се балансира между собствената работна заетост и пътуванията, което изисква предварително планиране. За целта се допитват до фотографи и други местни. „Налага се да взимаме около 20 рокли за Наталия, за да видим коя ще стои най-добре, както и оборудването. Не е лесен проект, нито ваканция.” Той започва да снима фотографската серия с iPhonе, след то- ва преминава към Canon, а в последно време разчита на Sony. За обработката на самите снимки фотографът казва, че не използва HDR, както някои хора мислят (High Dynamic Range - техника, при която се правят няколко кадъра на един и същ обект, след което се наслагват, за да се използват най-добрите им откъм светлина и контраст части за краен вариант на снимката). Вместо това той работи само с по един кадър, увеличавайки микро контраста във Фотошоп. Относно ролята си в проекта, Осман остава скромен – в интервю за сайта Hypebeast.com споделя, че креативните идеи са на Наталия, като тя избира стайлинга и местата за снимки. „Тя допринася все повече, а аз съм само този, който натиска бутона.”


 

През лятото на 2014 г. двамата се сгодяват, а през юни тази година за двойката започва едно от най-важните пътешествия, след като фотографът последва своята муза до олтара. А светът ще продължава да следи накъде ще ги отведе то.

А междувременно годежът...

...сватбената церемония...

...и меденият месец на Малдивите са достойно увековечени.

0 коментара:

Публикуване на коментар